Ingatlan eladás menete - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Ingatlan eladás menete

Durván visszaesett az ingatlan keresési kedv 2021 utolsó negyedévére
2021.12.22. szerda
1579 megtekintés
1579

Az ingatlan eladása sokszor hosszú és körülményes folyamat. Az internet és az ingatlan hirdetési portálok terjedésével egyre többen gondolják úgy, hogy az ingatlan eladáshoz nem akarnak igénybe venni ingatlanos szakembert. Van, akinek sikerül is eladni a saját ingatlanát, de sokan a végén mégis csak engednek az ingatlanosok ajánlatának a sikertelen próbálkozások után. Lássuk, hogy miből áll az ingatlanosok munkája.

1. Megbízások szerzése

Az ingatlanosok munkája már jóval azelőtt elkezdődik, hogy valakivel szerződést kötne. Először is szerezni kell megbízásokat, vagyis eladandó ingatlanokat. Ehhez többféle lehetőség is a szakember rendelkezésére áll:

  • hideghívás
  • szórólapozás
  • kapcsolatokon keresztül
  • korábbi sikeres eladások utáni ajánlás
  • online és újság hirdetés

2. Megbízási szerződés megkötése

A megbízási szerződés egy olyan szerződéstípus, amelyben a szerződő felek egy, a dokumentumban megállapított szigorúan körülhatárolt tevékenység elvégzésében egyeznek meg. A megbízási szerződéssel kapcsolatosan több dolga is akad az ingatlanos szakembernek:

  • helyszíni szemle (tulajdonos igényeinek felmérése + ingatlan értékbecslése)
  • megbízási szerződés részletes ismertetése, átbeszélése
  • közös megállapodás az ingatlan értékesítés feltételeiről

3. Ingatlan hirdetés elkészítése

Magának az ingatlan hirdetésnek az elkészítése is több lépésből áll, melyek rendszeresen ismétlődő tevékenységek. Ezek a következők:

  • tulajdoni lap és helyszínrajz lekérdezése és ellenőrzése
  • ingatlan felmérése és az alaprajz elkészítése
  • home staging: berendezés, fotózásra felkészítés
  • fotózás utómunkával (van aki erre profi fotóst bíz meg)
  • virtuális séta elkészítése + utómunka
  • hirdetés szövegének megírása

4. Meghirdetés

  • ingatlan hirdetési oldalak kiválasztása
  • konkurencia vizsgálat
  • hirdetés feltöltése (kiemelés, kreditelés, előresoroltatás, feliratok vásárlása, stb.)
  • szükség esetén együttműködés további ingatlanszakemberekkel
  • heti statisztikák elkészítése, kiküldése a megbízónak
  • ha szükséges, akkor a hirdetés módosítása

5. Ügyfélszűrés

Az alapos és minden lényeges kérdésre kiterjedő ügyfélszűrés biztosítja, hogy az eladásra kínált ingatlan ne legyen az ingatlan túristák martaléka. Ezzel időt és pénzt spórol a tulajdonosoknak és az ingatlanos szakembereknek is. Az ügyfélszűrés nagy szakmai tapasztalatot és rutint igényel. Az ügyfélszűrés a következő lépésekből áll:

  • potenciális érdeklődők szakmai alapon történő
  • vevő interjú, igényfelmérés
  • ingatlan bemutatás megszervezése

6. Ingatlan bemutatás

A sikeres értékesítésben nagyon fontos szerepe van az ingatlan bemutatásának. Az első benyomás rendkívül fontos, mivel a vevőjelölt az ingatlanba lépést követő néhány percben valószínűleg el is dönti, hogy valóban érdekli-e az adott ingatlan vagy sem. A bemutatás természetesen nem csak az ingatlan megmutatásából áll:

  • ingatlan bemutatás megszervezése és lebonyolítása (Hétfő-Vasárnap, 0-24, akár ünnepnapokon is)
  • egy ingatlannál akár több alkalom leszervezése is egy érdeklődő esetén (építész, családtag, stb.)
  • megtekintési nyilatkozat aláíratása, ügyfelek dokumentálása
  • visszajelzés kiküldése a tulajdonosnak az érdeklődői véleményekről, kérdésekről

7. Szükség esetén újbóli egyeztetés a tulajdonossal, árkorrekció

Sokszor előfordul, hogy a vevői visszajelzések, vagy az ingatlanpiac változásai miatt módosítani kell az ingatlan hirdetés paraméterein. Legjellemzőbben az árat szokták változtatni. Például, ha egy ingatlanra az adott áron túl kevés az érdeklődő, akkor érdemes átgondolni az ár csökkentésének a lehetőségét.

8. Vételi ajánlatok kezelése

A vételi ajánlatokat a vevők legtöbbször szóban szokták adni. Az ingatlanos szakembernek az ártárgyalásban is fontos szerepe van. Általában többször egyeztetni és közvetítenie kell az aladó és a vevő jelölt között. Képviselnie is kell az eladó érdekeit, hogy a lehető legmagasabb áron történjen az ingatlan eladása.

9. Kétoldalúan aláírt vételi szándéknyilatkozat esetén a dokumentumok összegyűjtése

Az ingatlanos szakember feladatai a sikeres megegyezés után sem érnek még véget. Ilyenkor a következő dolgokkal kell még foglalkozzon az ingatlanos:

  • társasház alapító okirat, SzMSz (Szervezeti és Működési Szabályzat)
  • energetikai tanúsítvány (ezt már az értékesítés előtt érdemes elkészíttetni)
  • adatok összegyűjtése és elküldése az ügyvédnek
  • 32 Amper felett villamossági felülvizsgálat elkészítése

Adásvételi szerződés és utótevékenységek

Az adásvételi tervezet megérkezése után szükség lehet még egyeztetésekre (adatok, időpontok, stb). Ebben részt vehet az ingatlanos is, de sokszor előfordul, hogy az eladó és a vevő ügyvédei egyeztetik a részleteket egymással.

Az ingatlanos az adásvételi szerződés aláírásánál is megjelenhet, ha erre van igény. Rendszerint az adásvételi aláírása után történik meg az elszámolás az eladó és az ingatlanos között.

Van olyan ingatlanos, aki a birtokba adásnál is segédkezik, segítve ezzel az eladót és a vevőt.

 

Konklúzió

A fenti leírásból látszik, hogy az ingatlanos szakember a szakmai tapasztalatával és munkájával nagyban hozzájárul a sikeres adásvétel létrejöttéhez. A jó ingatlanközvetítők munkája lényegesen összetettebb annál, mint hogy egyszerűen meghirdetnek egy hirdetési oldalon egy lakást.

Az ingatlan az emberek többségénél a legnagyobb vagyontárgy szerepét tölti be. Érdemes nagyon körültekintően eljárni és megfelelő szakember segítségét igénybe venni, hogy ne legyen bukta az eladás.

Természetesen a tulajdonos is fel tudja tölteni az ingatlan hirdetési oldalakra a képeket és az adatokat a lakásáról, és ha jól árazza be azt, akkor neki is esélye jó van az ingatlan eladására. Ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy önállóan adja el az ingatlanát, akkor legalább végezzen alapos munkát. Olvasson utána a sikeres ingatlan fotózásnak és a figyelem felkeltő szövegírásnak.

Köszönjük a szakmai leírást Kopa-Kun Edit ingatlanos szakembernek, ami a cikk alapját szolgáltatta.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58239 megtekintés
58239
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21601 megtekintés
21601
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
18092 megtekintés
18092
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9891 megtekintés
9891
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9663 megtekintés
9663
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9592 megtekintés
9592
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal